Evolutia tehnologiei informatiei NU ESTE evolutia programelor de gestionare

 


O reflectie asupra vitezei schimbarilor in tehnologia informatiei

 

In fiecare an, dupa cum stie toata lumea, apar computere din ce in ce mai puternice si mai ieftine. Masinile cumparate astazi au cel putin de doua ori puterea masinilor de acum un an. Intotdeauna, aceleasi masini, vor avea jumatate din puterea celor care vor iesi peste un an si asa mai departe, in timp.

Dar este aceasta putere perceputa cu adevarat de oameni? Avem intr-adevar un avantaj in schimbarea computerelor in fiecare an? Ei bine, in mod evident, raspunsul este nu, deoarece daca partea hardware functioneaza in toti anii, software-ul nu si nici utilizatorii finali.

Este nevoie de ani pentru a scrie un program, pentru simplul motiv ca, oricum, este scris de oameni. Oameni care, desigur, respecta ritmurile umane si, prin urmare, nu pot profita niciodata de computerele noi. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa rescrie programele de fiecare data pentru folosi noile caracteristici si, desigur, acest lucru este imposibil.


De ce sa schimbi programul de gestionare?

Pentru a utiliza un program este nevoie de timp: trebuie sa inveti cum sa il utilizezi, sa-l stapanesti bine si sa-l faci un adevarat un instrument de lucru, nu o pierdere evidenta de timp («Ma descurcam mai bine cu vechiul!»).

Si aici, vorbind despre gestionarea datelor si programe de gestionare, ajungem la faptul ca utilizatorii urmeaza filosofia: «Daca isi face treaba, atunci este bine!».

Schimbarea unui program atat de inradacinat in structura companiei provoaca un soc atat de mare, incat motivele sunt foarte putine si intotdeauna foarte radicale:

  • «Casa software nu mai exista sau nu mai gestioneaza acel program»
  • «Calculatorul s-a stricat si sistemul de gestionare nu functioneaza pe un computer nou»
  • «Persoana care a folosit sistemul de gestionare a demisionat sau s-a pensionat»
  • «Situatia actuala nu justifica lipsa sau o deficienta grava a programului»

In cazul in care compania se confrunta cu aceste situatii, atunci schimba programul de gestionare.


Din punctul de vedere al programatorilor software

Acest mecanism, in mod evident, ii viciaza si pe cei care dezvolta programe.

In sinea lor se intreaba: dupa tot efortul de a dezvolta un program, de ce trebuie sa continui sa-l actualizez si sa-l modific, daca utilizatorul final este in regula si asa? Deci, se bazeaza pe investitia lor, deoarece actualizarea solutiilor lor cu noile tehnologii are un cost foarte ridicat de timp si de oameni.

Chiar daca masinile ruleaza mai repede si lumea se schimba, clientii lor nu au aceste probleme si, prin urmare, pe langa actualizarea (daca este chiar o necesitate) partii fiscale, altceva nu mai fac stiind ca, oricum, intr-o zi fie vor inchide, fie vor trebui sa se alinieze noilor tehnologii.

Dar, chiar daca intr-un timp diferit fata de viteza computerelor, utilizatorul vede ca lumea se schimba si incepe sa ceara lucruri „evidente” pentru el:

  • «De ce nu pot vedea datele clientilor mei de pe telefonul meu daca pot vedea in schimb e-mailurile?»
  • «De ce pentru a plasa o comanda de la client trebuie sa folosesc Excel apoi a o trimite la birou si in cele din urma a o copia de catre secretara?»


Frontiera solutiilor in miscare

Lumea mobilitatii a intrat in fiecare casa si acum oamenii sunt strans legati de smartphone-urile lor, care au devenit aproape parte din ei.

Si de ce nu pot tine pasul cei care produc sistemele de gestionare? Pur si simplu pentru ca tehnologia mobila nu exista la vremea lor deci, ar fi oricum necesar ori sa rescrie programul sau, sa-l modifice.

Pentru a face acest lucru, ar trebui sa adauge un program „interpret” intre programul de gestionare si mobil pentru a permite schimbul de date intre cele doua. Fara a mai lua in considerare faptul ca ar fi necesara gasirea unui alt programator, specializat in mobil si sa-l punem sa faca versiunea „redusa” a propriului program de gestionare.

In schimb, alti programatori spun pur si simplu clientilor lor sa caute solutii la altii, deoarece ei nu isi pot permite aceasta cheltuiala.

Sistemele de gestionare care au mai putin de 5 ani sunt in mod normal dezvoltate ca site-uri Web, astfel incat sa poata fi vizualizate si utilizate si de pe telefon (desigur, daca exista acoperire Internet).

Nios4 a fost creat pentru a rezolva si aceasta problema. In fapt, este posibila crearea interfetelelor si a functiunilor propriului sistem, utilizarea lui pe telefon si schimbul de informatii cu propriul sistem de gestionare, permitand companiei sa mentina tehnologia actuala si sa-si transporte datele in mobilitate.

 

 

Scrieti la: help@d-one.info si cereti-ne mai multe informatii!

Comentarii